På praian i Santa Maria

2013-03-10 folk_paa_piren

Turiststaden på Sal heter Santa Maria och ligger på södra änden av ön. Hela udden kantas av en lång sandstrand och är ett populärt tillhåll för kitesurfare. Den västra delen av staden består enbart av stora hotellkomplex, det ena mer groteskt än det andra. Om de inte ser ut som orientaliska tempel så kanske de ser ut som romerska cirkusar. Många nybyggen verkar ha avstannat halvvägs, gissningsvis för att pengaflödet från Europa har avstannat.

havet

Det som finns på Sal är sand, vatten, vind och sol. Surfing, i synnerhet vindsurfing och kitesurfing är utmärkt. Snorkla kan man också göra men det finns inte mycket att se under vattnet. Om man gillar dykning så ska det finnas några intressanta vrak, men inga korallrev. Fisket ska också vara bra.

praia

Det finns gott om lösa hundar som går runt och tigger mat av turisterna. Hundarna kan se ut lite hur som helst, men vanligast är en mellanstor gul hund med öronen på halv stång. De flesta är inte till något besvär, förutom en dalmatiner som var ganska påfrestande.

pir

Det blåser ganska mycket mest hela tiden och det kan gå ganska höga vågor. Ett tips är att ha på sig sandaler när man ska bada så att man slipper trampa på vassa stenar.

surfarstaellet

Maten på restaurangerna är ganska enkel och kretsar för det mesta kring grillad fisk och skaldjur. Vårt favoritställe att äta lunch på var surfarstället i östra änden av Santa Maria. Bra mat, skugga, sköna soffor, Leif GW Persson i bokhyllan.

parasoll

Ölen är antingen Strela, som är ett inhemskt märke eller Super Bock som är importerat från Portugal. Super Bock är lite dyrare, men godare.

Nyckelord:

akvarell gouache Kap Verde mat palmer