Jag tog röda linjen till solen

2013-01-14 pompelmus

Pompelmus (Citrus Maxima)

Svenskarna reser inte till någonting, dom reser från någonting, för att citera Sällskapsresan. Och nog är vi många som drömmer oss bort till varmare länder just nu. Men om man nu inte har tid eller råd så kan man i alla fall åka till Bergianska trädgården och sitta lite i värmen i Edvard Andersons växthus.

kinesisk_solfjaederpalm

Kinesisk solfjäderpalm (Livistona chinensis)

Ett tips är att åka dit en vacker dag och komma hyfsat tidigt så att du får lite sol. Det brukar vara måttligt med folk och inte mer ungar än man står ut med, till skillnad från i fjärilshuset.

Då är det nog mer irriterande med alla överentusiastiska pappor som utropar: "Titta där! Vet du vad det är? Det är ett chokladträd! Den får man chokladkakor från!" Sedan är det obligatoriskt att skämta om att akta sig för de köttätande växterna (som ibland äter tigrar).

dvaergpalm

Dvärgpalm (Chamaerops humilis)

Där var även en bildad farmor som föreläste för barnen om att pompelmusen används för att korsa fram grapefrukt och att namnet kommer från tamilskan och att grapefrukt heter pamplemousse på franska. Sedan muttrade hon till pappan att det var besvärande när barnen inte levde i nuet och att TV-tittandet borde begränsas.

Nyckelord:

Bergianska gouache palmer storcitrus växter