Röda flygvärdinnor

2012-10-18 Känns det inte lite vemodigt att de har slutat med flytväst-pantomimen på flyget? Numera är säkerhetsinstruktionen en film som visas på bildskärmarna som fälls ner från taket. Flyger man med Austrian till eller från Arlanda så får man dessutom höra ett inspelat meddelande på svenska. Det låter väldigt konstigt. Det är inte så att rösten bryter på tyska eller nåt, men tonfall och formulering känns stel och gammalmodig. "Kära flyggäster," börjar det. Vem uttrycker sig så? Har Fröken Ur fått manus från Google Translate? Protesterade inte skådespelaren när hon fick sitt manus?
- Ursäkta, men så säger man faktiskt inte på svenska ...
- Aber Ja, sagt es unsere elektronischen Computer. Lesen!


Flyget från Wien till Budapest var med "Austrian Arrows operated by Tyrolean Airways". Lite oklart vad skillnaden mot Austrian Airlines är. Personalen var likadant klädd i alla fall. Flygplanet var en Dash 8-400 turboprop. Om namnet verkar bekant så är det för att SAS inte flyger med dem längre. Dash 8-400 går enligt säkerhetsbroschyren under epitetet "The quiet one". Jämfört med vad? Den här?


Apropå personalens kläder så är det en fördel om man klär i rött om man ska jobba på Austrian. Flygvärdinnornas dräkter är helt och hållet röda. Röd tröja. Röd Väst. Röd kjol. Röda strumpor. Röda skor. Röd scarf. Nej nu ljuger jag. Det är lite vitt och grått på scarfen också. Men ganska så mycket rött, för att inte säga jättemycket. Det ser mer ut som superhjältetrikåer än en uniform för kabinpersonal.


En teori jag har är att istället för att föra statistik över utnyttjande av pappaledighet och liknande så skulle man kunna få en bra bild av hur pass jämställt ett land är genom att titta på hur pass vågade uniformerna är hos flygvärdinnorna på det nationella flygbolaget. Det är tyvärr svårt att kolla eftersom resultaten när man googlar på "air hostess uniform" verkar en aning missvisande. Jag tror till exempel att endast ett fåtal av världens flygbolag tillverkar sina uniformer av latex.

 

Nyckelord:

Österrike flyg mode