Går det att överträffa första skissen?

2012-03-05 Ibland när jag gör snabba skisser eller målningar på plats så tänker jag att jag ska renrita dem när jag kommer hem. Nu händer det sällan att det blir av och när jag väl försöker så visar det sig vara lättare sagt än gjort.

Här är en tuschteckning av Vasagatan som jag gjorde på en lunchrast i förra veckan:


Jag gillade den, men den hade en del brister. Svajiga linjer, vagt perspektiv, bilen till höger är väldigt skissartad och den bruna färgen är olycklig.


Väl hemma i ateljén försökte jag förfina färgval och perspektiv. Jag kan inte improvisera realistiska bilar, så jag tog bort bilen, helt fegt.

 


Till slut gjorde jag en version i akvarell nedan.


Problemet är bara att de skarpa raka linjerna dödar dynamiken i bilden och exponerar bristen på detaljer. Bilen hade behövts för skapa en spänning gentemot fotgängarna och de bleka färgerna känns lite mesiga. Perspektivet tillför egentligen ingenting.

Är det då lönlöst att försöka överträffa originalet? Inte alls, säger jag. Man skulle kunna göra en eller ett par iterationer till; skaffa en leksaksbil som förlaga till bilen och konstruera lite mer detaljer i förgrunden samtidigt som man grisar ner bakgrunden lite och släpper loss lite grann i största allmänhet. Men det gäller att man orkar hålla uppe sitt intresse för motivet och själv har jag nog tröttnat nu. Vidare mot nya motiv!

Nyckelord:

akvarell skaparprocessen Stockholm