Go, Team Sylarna!

2011-07-17 Var uppe och fjällvandrade i Jämtland och Härjedalen (och en bit in i Norge) den här veckan. Det där med att Norrland är kallt och fullt av mygg är inte en myt, så det var inte alltid det var läge att måla. Icke desto mindre lyckades jag få ihop lite bilder på fjällvärlden.

Första dagen gick vi från Storulvåns fjällstation till Gåsen. Här är Sylarna sedda från Gåsån:


Andra dagen gick vi mot Helags, Sveriges högsta berg (1796 m) söder om polcirkeln och Sveriges sydligaste glaciär.

Till skillnad från på Sörmlandsleden så behöver man inte gå törstig:


Från Helags gick vi till Sylarna. Det var två härliga mil med motvind, snöblandat regn och hagel. Det var ganska trevligt att komma fram till Sylarnas fjällstation:


Efter en välbehövlig vilodag gjorde vi en topptur upp mot Storsylen (1762 m). Det började med en lång sluttning täckt med lösa stenblock och avslutades med en klättring längs en bergskam med ett lodrätt stup ner mot Storsylglaciären ett par hundra meter längre ner.


Därefter gick vi tillbaka till Storulvån, åt mat med två separata bestick och tog sedan tåget hem från Enafors station.


Allt som allt var det en rejäl strapats, vi gick drygt nio mil, frös och svalt men segrade ändå. Vi såg renar, ljungpipare (piiip!), fjällabb, grodor, dvärgbjörk, hundar, joggare och lämlar och åter lämlar.

Nyckelord:

akvarell landskap plein air tåg