Fantômas

2011-03-29 Här är något för dig som gillar sextiotals-camp i stil med The Avengers eller Rosa Pantern. Jag var inne på bokrean på Akademibokhandeln och hittade en DVD-box med tre Fantômas-filmer. Den första är Fantômas från 1964 ("Fantomas - mannen med tusen ansikten", även "Fan ta Fantomas" enligt IMDB).

Upplägget är ungefär som Rosa Pantern: mästertjuv ska sno juveler under näsan på korkad polis.

Jag pausade DVD-spelaren några gånger och gjorde ett litet collage:


Fantômas själv ser ut som han lider av argyria.

Jag ska inte säga att det är något cineastiskt mästerverk, men det är ganska charmigt. Den stora behållningen är Fantômas själv; han är utsökt ond, har oklanderlig klädstil och ett fantastiskt underjordiskt näste.

Dessutom är det underbara bilder från sextiotalets Paris. Om jag får vara gammal gnällspik för ett ögonblick så var det bättre på den tiden då filmer var i färg. Flera olika färger alltså, inte bara grönt, eller blått eller grönt.

Anywho, jag kanske kommer med en uppdatering när jag har sett de två andra filmerna.

Nyckelord:

bil Fantômas film franskt helikopter sextiotal