Midsommar i Saltoluokta

2022-07-02

Vi tillbringade midsommarveckan på Svenska Turistföreningens fjällstation i Saltoluokta som ligger strax utanför Stora Sjöfallets nationalpark. Fjällstationen byggdes redan 1890, då Stora Sjöfallet var en populär turistattraktion. Idag är själva vattenfallet reducerat till en bråkdel av sin forna storlek på grund av kraftverksdammen som byggdes under nittonhundratalets mitt.


Vi var där på familjevecka med barnen och fick öva på att slå upp tält, tända eld med tändstål och se skillnad på olika typer av spillning. Barnen fick lära sig att handskas med kniv.


I Saltoluokta finns en kyrkkåta med björkris på golvet, renskinnsfällar och blyinfattade fönster,


Fjällstationens Huvudbyggnad är en timmerkonstruktion från 1918. När vi var där höll de på att lägga nytt tak. Takplåten fraktades dit med helikopter. Det finns ingen väg fram till fjällstationen. Besökare får vandra dit eller ta båten Langas över sjön med samma namn.


Saltoluokta ligger längs med Kungsleden, cirka 12 mil väster om Gällivare. Vad namnet Saltoluokta betyder är oklart. En av våra guider sade att Linné möjligtvis var skyldig till att ha transkriberat namnet fel. "Luokta" betyder i alla fall vik.


Nyckelord:

akvarell landskap Norrland Lappland fjällen STF Saltoluokta kyrka midsommar midsommarstång