Dalsländska interiörer

2014-01-07 dammshoejden01

Gott nytt år, kära läsare!

Jag firade nyår i Dalsland och eftersom det tämligen kallt och mörkt så här års så nöjde jag mig med att sitta inomhus och teckna. Nu kan man i och för sig knappast säga att kylan var så sträng när det var plusgrader nästan hela tiden och det fanns färska kantareller i skogen. Men jag fryser så lätt om fingrarna

dammshoejden02

Jag tecknar sällan interiörbilder. Jag tror det är för att jag tycker att det är svårt. Dels brukar ljusförhållandena vara komplicerade, med flera ljuskällor. Kontrasten mellan ljus och skugga är stor, men övergångarna mellan ljus och skugga är mjuka. Solsken genom ett fönster är lättare att avbilda än ljus från en lampa inuti rummet.

Den andra svårigheten är att man sitter så nära motivet. Om man ska teckna ett rum som man sitter i så är det svårt att ta in hela motivet på en gång. När jag ska avgöra proportionerna på olika föremål så kan jag inte göra det på känn, utan jag måste sitta och jämföra storleken på olika föremål med varandra och det är ganska tidsödande.

dammshoejden03

Nyckelord:

Dalsland interiör