Gouachefernissa?

2013-10-13 gouachefernissa3Gouache är mycket trevligt att arbeta med, men en stor nackdel är att målningen får en ganska blek och matt finish, ungefär som en pastell. Men jag var inne i en konstnärsbutik när jag var i Rom för ett tag sedan, och där hittade jag en flaska med fernissa för gouache, något som jag inte visste existerade. Jag tänkte att jag skulle testa fernissan på en målning som jag inte bryr mig så mycket om.

Det fanns inga instruktioner på flaskan, så jag strök på ganska rikligt med en mjuk pensel på halva målningen. Det luktade kraftigt av lösningsmedel, och fernissan sögs snabbt in i pappret. Hade det någon effekt?

gouachefernissa1

Fernissan gjorde färgerna en aning mörkare och kanske lite mer mättade. Men blev det glansigt?

gouachefernissa2

Nja, det blev bara glansigt där det var ett ganska tjockt lager av färg. Annars absorberades fernissan av akvarellpappret.

Det kanske skulle fungera bättre om man målade tjockare lager med färg, men gouache kan inte målas hur tjockt som helst för då krackelerar den. Kanske är det tänkt för någon annat underlag än papper, men jag vet inte varför man skulle vilja måla gouache på något annat än papper. Kanske är fernissan egentligen tänkt för äggtempera? Jag vet inte. Det var i alla fall värt ett försök.

Nyckelord:

gouache teknik