Edvard I hyllar Filip den sköne

2012-04-02 Jag hittade en bild på Wikipedia som jag gillade och bestämde mig för att göra en tolkning av.


Bilden föreställer Edvard I av England (känd från Braveheart) som hyllar Filip IV av Frankrike.  Bakgrunden är att att Edvard även var hertig av Aquitaine och alltså vasall till Filip.


Problemet för mig var mest att försöka fixa till det något kubistiska perspektivet utan att förlora den ursprungliga kompositionen. Rimligtvis borde tronen ha varit parallell med väggen, men för att få till det hade jag antingen fått vrida antingen rummet eller tronen. Hade jag vridit rummet och så hade fönstret och människorna i bakgrunden försvunnit ur bild. Hade jag vridit tronen så hade vi sett Filip i profil och det hade inte varit lika intressant. Baldakinen lyckades jag inte få in på något logiskt sätt.


Man undrar en del saker om målningen. Varför håller mannen längst till höger på att dra sitt svärd? Är han Engelsman och tål inte att se sin konung förnedras? Försöker mannen bredvid hindra honom eller uppmuntra honom?


I vilket fall som helst så var det ett djävulskap att få ditt alla franska liljor.

Nyckelord:

akvarell franskt historiskt kopia skaparprocessen