Konstkronan II: The Quickening

2011-05-18 Jag gillar att använda akvarell när jag tecknar kroki; det ger jämnare och mer levande resultat än blyerts, filtpennor, pastell och allting annat jag provat. Samtidigt kan det vara en aning krångligt; man behöver en palett att blanda färger i och en stol att ställa paletten på och så måste paletten göras ren när man är klar. Ganska meckigt.

Idag provade jag istället att använda waterbrush. (Jag skulle vilja kalla det "reservoarpensel".) Det är en syntetpensel med ett mjukt skaft som man kan fylla med vatten. När man klämmer på skaftet så fuktas penseln. Den är smidig att ha i fickan tillsammans med den lilla akvarellådan. Men man behöver inte nödvändigtvis fylla den med vatten; man kan lika gärna fylla den med tusch, eller som jag provade idag, med färdigblandad akvarellfärg (pipett rekommenderas). Jag har fem penslar med olika färger.


Riktigt smidigt faktiskt! Det enda problemet är att det inte går att kontrollera styrkan på färgen särskilt mycket när den är blandad i förväg. Bättre att blanda för starkt än för svagt.

Jag målar ovanpå skisser gjorda med svart kulspetspenna. Svärtan flyter ut lite, men det kan ge intressanta effekter.


Nyckelord:

akvarell färg Konstkronan kroki teknik