Alla prima primer

2011-04-20 En kompis hade en kollega som var snäll och satt porträttmodell för oss idag.

Det gav mig en chans att testa att måla på en pannå som var grundad med oljebaserad primer. Vanligtvis grundmålar man dukar och pannåer med akrylbaserad färg ("acrylic gesso"), men problemet med att måla på underlag grundat med akrylgesso är att det suger åt sig färgen och det är inget roligt om man vill måla alla prima.

Oljebaserad primer däremot bildar en tät hinna som färgen lägger sig ovanpå. Konstigt nog har jag inte lyckats få tag på oljeprimer i Sverige, så det blev till att att beställa från England.


Jag fick skära mig genom ett halvcentimeter-tjockt lager stelnad färg i toppen av burken. Jag vet inte om det är normalt eller om burken stått på hyllan för länge. Konsistensen är ungefär som långfil. Man kan stryka på färgen med målarkniv och den torkar på ett par dagar. Det går bra att tona färgen med vanlig oljefärg om man vill. Färgen är svårt att tvätta bort från huden, så handskar är ett tips.

Underlaget är härligt att måla på. Enda nackdelen är att det är svårt att få mörka partier att bli jämna och täckande. Man ser penseldragen i skuggorna, vilket i och för sig kan vara önskvärt om man försöker måla hår eller något annat med textur. I porträttet ovan får jag nog bättra på kavajen när den har torkat lite.

Nyckelord:

alla prima olja porträtt teknik