Inverterad dans

2011-04-13 Var på kroki på Dansmuseet idag. Det som skiljer Dansmuseets kroki från övriga är att modellerna är professionella dansare eller danselever. (Plus att de har kläder på sig.) Med dansare kan poserna bli mer dynamiska och fysiskt krävande. Ibland är det dessutom två dansare samtidigt.

Mest intressant blir det  om de dansar klassisk balett eller jazzbalett; det har akrobatiska inslag och dansarna brukar ha  ljusa kläder. Tyvärr var flamenco dagens dans. Flamenco verkar gå ut på att vara stel som en pinne samtidigt som man stampar med fötterna och spretar med fingrarna. Och man ska tydligen svarta kläder på sig.


Svarta kläder på en modell är dåligt för det är svårt att se skillnad på ljus och skugga. Man får ingen känsla för djup. Bilden blir platt.

På Dansmuseet är det extra illa eftersom det är så mörkt i lokalen, så ansikte och händer blir som tre klickar grädde i en skål med lakritssås. Och där sitter man med sitt papper, vitt som en blonderad vit isbjörn som är albino (och täckt med nyfallen snö).

Så jag fick en snilleblixt: varför inte måla en negativ bild och invertera den i datorn? Genialiskt och ekonomiskt - man sparar en massa färg.


Det är klart, man måste kunna sina komplementfärger. Kan vi betrakta det som ett semi-lyckat experiment?

Bortsett från modellerna är inte Dansmuseet så där fantastiskt. Det är förmodligen den dyraste krokin i stan (80 kr), börjar ganska tidigt, det är korta poser (1-5 minuter) och de har en lång rast som jag förmodar är till för att generera pengar i kafét. Men det är väldigt populärt, i alla fall hos tjejer med läsglasögon.

Det här var sista gången för i vår. De planerar fortsätta i oktober i ny lokal.

(PS. Så här målar man flamenco.)

Nyckelord:

akvarell dans kroki teknik